27
Ιουν

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες και επιχειρηματίες παγκοσμίως που επωφελούνται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει ως κέντρο παροχής ποιοτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι Κυπριακές Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων παρέχουν ανωνυμία, ισχυρά φορολογικά κίνητρα και οι ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής τις αναγνωρίζουν ως Ευρωπαϊκές Εταιρείες. Τα φορολογικά στοιχεία τα οποία εκδίδουν γίνονται αποδεκτά από τις λοιπές ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές και είναι ευπρόσδεκτες από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μπορείτε τώρα και εσείς να κάνετε μία Σύσταση Εταιρείας στην Κύπρο.

Το κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα όπως άλλωστε και η Κυπριακή Οικονομία γενικότερα, εξέρχεται με σταθερά βήματα της πρωτοφανούς κρίσης που ταλάνισε την χώρα το 2013. Αυτό άλλωστε δεικνύουν οι συνεχόμενες θετικές αναφορές από οικονομικούς φορείς (π.χ. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα κτλ.) αλλά και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της χώρας όσο και των τραπεζικών ιδρυμάτων από μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody’s κ.α.).

Η Κύπρος ιστορικά αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες και επιχειρηματίες παγκοσμίως και αυτό έχει ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Ως «γέφυρα» οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής προσφέρει ιδανική τοποθεσία για τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

O ελάχιστος αριθμός «εγγεγραμμένων/καταχωρημένων μετόχων» και/ή «επωφελή/δικαιούχων μετόχων» στις Κυπριακές Εταιρείες είναι ένας.  Σε Κυπριακή Εταιρεία οι μέτοχοι μπορεί να είναι είτε εταιρείες είτε φυσικά πρόσωπα.  Επίσης ακόμη και κοινοπραξίες μπορούν να είναι μέτοχοι σε Κυπριακή Εταιρεία.

Η σταθερότητα στην νομοθεσία και κυρίως στο φορολογικό τομέα καθορίζουν ένα κλίμα θετικότητας , ανάπτυξης και κίνητρα εταιρειών να εγκατασταθούν στην Κύπρο είτε συστήνοντας νέα εταιρεία είτε μεταφέροντας την εταιρεία από μία αλλοδαπή χώρα στην Κύπρο. Η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα από πολλές απόψεις.

Διευθυντές Κυπριακής Εταιρείας

Ο ελάχιστος αριθμός διευθυντών που απαιτούνται στην Κυπριακή Εταιρεία είναι ένας. Οι διευθυντές μπορεί να είναι είτε Κυπριακής καταγωγής είτε αλλοδαποί.  Προτείνεται ο ορισμός τοπικών διευθυντών ώστε η εταιρεία να υπαχθεί στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου και συνεπώς να απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό. Στην θέση του διευθυντή μπορεί επίσης να οριστεί μία εταιρική οντότητα.

Γραμματέας Κυπριακής Εταιρείας

Ο ορισμός ενός ατόμου ή μίας εταιρείας στην θέση του γραμματέα της Κυπριακής εταιρείας είναι απαραίτητος βάσει του νόμου.  Τα καθήκοντα του γραμματέα είναι μεταξύ άλλων η εξασφάλιση ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και οτι τηρεί τους δικούς της κανόνες.

Συναλλαγματικός Έλεγχος

Οι εταιρείες στην Κύπρο δεν υποβάλλονται σε συναλλαγματικό έλεγχο.  Συνεπώς, οι εταιρείες δεν περιορίζονται αναφορικά με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τους οποίους μπορούν να διατηρούν σε οποιαδήποτε χώρα και νόμισμα.