23
Νοε

Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία

Οι ελληνικές επιχειρήσεις συναντούν πλήθος εμποδίων είτε όσον αφορά την έναρξή τους, είτε όσο και την καθημερινή τους λειτουργία και αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης γι αυτό και πλέον πολλοί κατευθύνονται προς την Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία. Η ανηλεής φορολόγηση, η γραφειοκρατία αλλά και η κακή ψυχολογία της αγοράς αποτελούν μεγάλα εμπόδια. Επιπρόσθετα, οι προτάσεις του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι φορολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν, η γραφειοκρατία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και η ψυχολογία της αγοράς είναι κάκιστη, λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έντονη καταγράφεται η τάση των ελληνικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό. Μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, αξιολογώντας τα συν και τα πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού.

Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα βιοτεχνικές/βιομηχανικές) κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στη γειτονική χώρα (Βουλγαρία) εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν. Η διαδικασία για την ίδρυση εταιρείας είναι απλή. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και αυτό καθιστά το κύμα φυγής ακόμα μεγαλύτερο και εντονότερο.

Η προσέλκυση ξένων επενδυτών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Βουλγαρίας, η οποία έχει μεταρρυθμίσει τόσο την επενδυτική όσο και τη φορολογική της νομοθεσία, ώστε να καταστεί πιο θελκτική. Οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν ευνοϊκής κρατικής υποστήριξης, σύγχρονου φορολογικού πλαισίου (με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος).

Η σύσταση Βουλγάρικης εταιρείας σε πολλούς προκαλεί την εντύπωση πως είναι κάτι δύσκολο και μερικές φορές παράνομο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς, η Βουλγαρία είναι επίσημο κράτος μέλος της Ε. Ε. και ως εκ τούτου οι εταιρίες πού έχουν νομική έδρα στην Βουλγαρία και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δεν είναι εξώχωρες (OffShore). Η όλη διαδικασία είναι νομιμότατη, αρκεί ο κόσμος να απευθύνεται σε επιχειρήσεις με εμπειρία στον χώρο τόσο της συμβουλευτικής όσο και της λογιστικής.